Winning

Iets meer over de winning van aromatherapie. Geuren kunnen ons helpen om te leren omgaan met frustraties, afwijzingen, druk, voldoening en onzekerheid. Geuren roepen op tot door herinneringen, geheugen en motivatie.

Verschillende oliën hebben een specifieke uitwerking op specifieke delen van het lichaam. Gember heeft bijvoorbeeld een positieve uitwerking op de spijsvertering. Essentiële oliën blijven ook niet in het lichaam achter, maar worden uitgescheiden met andere afvalstoffen; voornamelijk door de nieren maar ook door de longen en via transpiratie.

 

Stoomdistillatie

De meeste essentiële oliën worden gemaakt door middel van stoomdistillatie. Hierbij wordt er stoom door een hoeveelheid plantenmateriaal gevoerd en lossen de aromatische delen van de plant op. Die aromatische deeltjes worden vervolgens meegenomen door de stoom. Als de stoom afkoelt worden het water en de essentiële oliën gescheiden. Het water dat nu overblijft als afvalproduct van de distillatie heet bloemenwater. Dit bloemenwater heeft ook therapeutische waarde, alleen in veel mindere mate dan de essentiële oliën.

 

Persing

Sommige essentiële oliën worden gemaakt door middel van persing van de schil van het fruit. Dit is het geval met alle citrusoliën. Bij deze methode mag geen hitte als hulpmiddel gebruikt worden, omdat daardoor belangrijke bestanddelen van de essence vernietigd worden.

Helaas komen bij het koud persen soms ook eventuele resten van bestrijdingsmiddelen in de essence. Op grond hiervan is het raadzaam bij citrusoliën alleen maar vruchten te gebruiken die biologisch zijn verbouwd.

Vanwege hun lichtgevoeligheid worden essentiële oliën in donkere flesjes geleverd. Extreme temperaturen schaden de stoffen, de citrusoliën het meest. Bewaren voor langere tijd: in de koelkast.

 

Enfleurage

Enfleurage is een methode om zeer fijne en moeilijk te isoleren bloesemolie te winnen, wat niet door waterdampdestillatie te realiseren valt. Hierbij worden de tere, vers geplukte bloesems afzonderlijk naast elkaar op boter of varkensvet gelegd, dat eerder op een glasplaat uitgesmeerd is. Daar bovenop wordt een tweede, aan twee zijden van vet voorziene glasplaat gelegd.

In totaal komen 5 tot 10 van zulke lagen over elkaar te liggen. De bloesems worden voor een deel dagelijks gewisseld; een proces dat zich vaak gedurende enkele weken herhaalt, totdat het vet met de etherische olie van de bloesems verzadigd is. Met behulp van alcohol wordt deze olie uit het vet geabstraheerd. De alcohol wordt tenslotte door verdamping verwijderd. Deze procedure is buitengewoon bewerkelijk en wordt vandaag de dag alleen nog maar bij zeer waardevolle bloesems (als jasmijn en roos) uitgevoerd. De op deze wijze ontstane essentiële oliën zijn overeenkomstig duur.

 

Extractie

Beduidend simpeler en veel goedkoper is de winning door chemische oplosmiddelen, die inmiddels de enfleurage verregaand vervangen heeft. De plantenbestanddelen worden voorzien van een oplosmiddel en verwarmd. Wanneer de etherische olie volledig opgelost is, wordt het oplosmiddel vacuüm afgedestilleerd.

Net als bij de enfleurage blijft in eerste instantie een zalfachtige massa over, die concrete genoemd wordt. Door het afscheiden van de plantenwas met alcohol wordt uiteindelijk het absolute verkregen. Deze methode is niet geheel probleemloos, omdat het bij de gebruikte oplosmiddelen deels om zeer giftige substanties gaat, zoals hexaan, petrolether de chloorkoolwaterstof tetrachlormethaan, die helaas niet volledig verwijderd kunnen worden. De op deze wijze geproduceerde oliën mogen onder geen enkele voorwaarde voor inwendig gebruik dienen.