
Opleiding holistisch kindertherapeut
De opleiding tot holistisch kindertherapeut leert jou therapeutisch en systemisch coachen vanuit holistische visie naar een hulpvraag. Een kind is niet zijn klacht, ziekte en/of gedrag. Achter iedere klacht, ziekte en/of gedrag zit een boodschap, een behoefte. In de opleiding leer je op unieke holistische wijze systemisch en werken waardoor de oorzaak zichtbaar wordt.
Heb je vragen, wil je meer informatie?Neem dan even contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Neem deel aan deze zeer uitgebreide en praktijk gerichte thuisstudie met ondersteunende video’s en online lessen.
Online opleiding holistisch kindertherapeut
In deze holistische opleiding nemen we je mee zodat jij de methodieken om te werken met het gezin en de kinderen van nu eigen gaat maken. De opleiding leert je op holistische en systemische wijze vraagstukken te onderzoeken en te begeleiden en de houding en principes van systemisch werk in te zetten. De inhoud van de opleiding is online en afgestemd op de praktijk en gericht op het werken vanuit het gevoel en het begeleiden van het gezin op basis van kennis en ethiek.
Het inzetten van systemisch werk in afstemming met lichaamswerk maakt dat klachten en verstoringen werkelijk worden aangegaan en losgelaten kunnen worden. Met behulp van diverse methodieken leer je holistische behandelingen te geven. Dit levert heling op een breed en diep niveau op. Dit is de kracht van deze holistische opleiding.
De opleiding (hbo-niveau) is een erkende en geaccrediteerde opleiding. Na afloop ontvang je een erkend diploma en ben je volwaardig holistisch kindertherapeut.
Met de holistische kennis kijk je samen met het gezin naar wat er werkelijk speelt onder de hulpvraag om achterliggende emoties te achterhalen en terugkerende patronen te herkennen. Vanuit bewustwording en transformatie verander je de sfeer en dynamiek binnen een gezin.
In de opleiding ga je vanuit de holistische visie ervaren dat er een samenhang is tussen lichaam, gevoel, energie en denken. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan één van de drie andere aspecten.
Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam leiden tot lichamelijke klachten. Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken, emoties die je niet kan verteren kunnen leiden tot chronische buikpijn. Een kind dat veel boosheid laat zien kan onderliggend om grenzen vragen.
Wat ga je ontwikkelen in deze opleiding je?
- Meer vaardigheid ontwikkelen in het systemisch coachen en waardoor je anderen effectiever kan begeleiden.
- Je gaat als coach of behandelaar vakinhoudelijk verder in je professionalisering op de thema's systemisch en holistisch werken.
- Groei van zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling.
Afhankelijk van jouw wensen en leerdoelen mag je aan het einde van de opleiding in ieder geval verwachten dat je:
- Meer inzicht hebt gekregen in een systemische benadering in de praktijk.
- Systemische patronen herkent en de passende interventies kunt inzetten.
- Als therapeut meer vaardigheid hebt ontwikkeld in het systemisch coachen.
- Meer therapeutische tools die je in kunt zetten om de oorzaak van de hulpvraag transparant te maken.
- Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling verder bent gegroeid.
- Jouw gezichtsveld hebt verbreed waardoor je effectiever kunt functioneren binnen het vakgebied.
- Over diverse technieken beschikt waaronder (tafel)opstellingen, circulaire vragen en werken.
- Systemisch benaderen standaard op jouw agenda hebt staan waardoor je zowel persoonlijk als professioneel bewustere keuzes maakt.
- Energetisch en lichaam gericht werken.
- Meer intuïtief keuzes maakt in relatie tot de passende interventies inzetten.
- Vanuit een professionele houding contact maakt met het onbewuste deel van de client.
Vooropleiding en intake
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je functioneert op HBO-niveau, waarbij levenservaring en werk- en denkniveau belangrijker zijn als een diploma. Ook ben je van harte welkom wanneer je een opleiding tot coach, counselor, therapeut of trainer hebt gevolgd. Ook (zorg en onderwijs)professionals, zoals leidinggevenden, (HR)managers, leerkrachten, pedagogen en opvoedkundigen kunnen deelnemen aan deze opleiding
Om optimaal te kunnen leren en het beste uit jouw ontwikkeling te halen, wordt er tussen de inschrijving en de eerste opleidingsdag een intakegesprek gevoerd. In dit gesprek worden jouw leerwensen en -behoeften geïnventariseerd en verwachtingen op elkaar afgestemd. Op deze manier realiseren we met elkaar een optimale samenwerking en interactie.
Wat ga je leren?
Met de ondersteuning van 1600 pagina’s kennis en de ervaren docenten leer je, in de in de opleiding kijken naar de mens in zijn geheel.
Je leert alle competenties die nodig zijn in te zetten om een kind met diverse gedrags- en sociaal-emotionele problemen hulp te kunnen bieden en deze eigen maken. Ruim 50 praktijk ondersteunende video's geven je naast de lesstof een mooi en helder beeld in het holistisch werken met kinderen en hun ouders.
De opleiding leert je werken met de onderstroom van mensen, gezinnen en systemen. Door het systemisch coachen onderzoeken we de dynamieken van de systemen en hoe je als professional kan werken met de basale ordeningsprincipes binnen deze systemen.
Er zijn veel aanbieders van opleidingen familie-opstellingen of systemisch werken. Er zijn maar enkele die zich specifiek richten op het systemisch coachen. Wij zijn daar een van.
Dit betekent dat we werken met specifieke professionele elementen in het coach- en begeleidingswerk zoals o.a.: werken met overdrachtsthema’s en interventies.
Dat kan heel praktisch, door te kijken naar de dagelijkse energiebalans in iemands leven. Hoe deelt hij zijn dagen in, hoe is de balans tussen werk en privé en hoe is het bijvoorbeeld met de balans tussen geven en nemen? Welke rol speelt stress? Is er voldoende ruimte voor ontspanning en zingeving? En wat zie je aan iemands fysieke houding? Staat hij recht op of met afhangende schouders? Is de houding energiek of futloos en onderuitgezakt?
Daarnaast begeleid je cliënten bij het onderzoeken van hun energieniveau. Op welke energieniveaus ervaart iemand problemen en hoe kunnen deze weer in balans gebracht kunnen worden. Hierbij kijk je naar de verschillende energiecentra in het lichaam. Elk energiecentrum vertegenwoordigt een thema dat kan spelen in iemands leven.
Denk bij de thema’s bijvoorbeeld aan hoe je jezelf, en de dingen die je doet, manifesteert in de wereld. Of hoe geaard ben je en heb je contact met je lichaam? Hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Ben je in staat je te verbinden met anderen? En hoe is het gesteld met de zelfliefde? Durf jij je uit te spreken en je mening te geven? Of slik je alles in en houd je je mond?
Door te werken met de chakra’s en meridianen wordt de energieverstoring in balans gebracht en opgelost.
Je ervaart waarom men handelt en voelt zoals men doet en je leert hoe je dit gedrag kan beïnvloeden.
Een belangrijk onderdeel is het kerngesprek. Onder een probleem, klacht, kwaal ligt altijd een diepere oorzaak. Middels gesprekstechnieken als doorvragen en open vragen stellen ga je als coach op zoek naar de kern van het probleem. Dus niet het symptoom wordt uiteindelijk aangepakt, maar de oorzaak.
Naast de reguliere gesprekstechnieken leer je ook het gebruik van non-verbale communicatie en positieve kindercommunicatie.
Het verdriet of de stress wat ouders in zich hebben wordt door de kinderen ervaren. Het kind spiegelt dit door; druk gedrag, ruzie maken, driftbuien, agressie, slapeloze nachten etc. Onbewust confronteren kinderen de ouders met hun eigen angsten, tekortkomingen en behoeftes waar misschien niet aan voldaan kan worden.
Je leert het spiegelgedrag te herkennen en naar de ouders te vertalen. Door schematisch coachen bij de ouders in te zetten zal het negatief spiegelende gedrag van het kind worden omgezet en kan het kind weer kind zijn.
Je leert jouw eigen grenzen te bewaken en de relevantie van het stellen van grenzen adequaat over te brengen aan de ouders/verzorgers en geeft hierbij handvatten en tips.
EE is gebaseerd op het werken met de meridianen in combinatie met NLP. De doelen van EE zijn het versterken van het zelf, het reguleren van een affect en het creëren van nieuwe betekenissen.
Onderzoek laat zien dat er tijdens en na EE een aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvindt. Stresshormonen worden door gebruik te maken van EE positief beïnvloed.
Dit hoofdstuk is gericht op jouw zelfreflectie en zelfinzicht. Indien een kindertherapeut in staat is te reflecteren kan deze vervolgens ook sensitief handelen en daarmee een betere therapeut zijn.
Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen.
Je leert welke eigenschappen de verschillende etherische oliën bezitten en hoe je de etherische oliën kunt inzetten als ondersteuning in het werken met kinderen en ouders.
Het onderzoek wijst uit dat mensen die al langere tijd mediteren een hogere mate van gyrificatie hebben dan mensen die niet mediteren. Gyrificatie is de plooiing van de cortex. Of met andere woorden, de hoeveelheid vouwen en groeven in het brein.
Die vouwen en groeven zijn direct gerelateerd aan de prestaties van je brein. Hoe meer je er hebt, hoe beter je brein presteert.
De studie toonde ook aan dat hoe langer mensen al mediteerden, hoe hoger de mate van gyrificatie was.
Naast dat mediteren goed is voor het brein, levert regelmatig mediteren ook een diepe ontspanning op en reduceert het stress.
De module mediteren & visualiseren leert je alles over mediteren, hoe je een meditatie kunt begeleiden bij zowel volwassenen als kinderen en je zelf een op de hulpvraag gerelateerde meditatie/visualisatie schrijft.
Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose. Maar wat is het dan wel? En hoe kan je hooggevoeligheid herkennen bij een kind?
Binnen de opleiding leer je de kenmerken herkennen en ontvang je alle handvatten om hooggevoeligheid op een professionele wijze te begeleiden.
In de NLP wordt er van uit gegaan dat elk ongewenst gedrag te veranderen is. Alles komt voort uit overtuigingen. Een overtuiging is niets meer dan iets wat je ooit voor waar hebt aangenomen en waar je naar bent gaan handelen. Je kunt dus ook zomaar op een ander moment in je leven iets nieuws, iets anders voor waar aannemen: een nieuwe gewenste overtuiging die je niet belemmert in je doen en laten.
Zelfreflectie is een essentieel onderdeel van de opleiding tot kindertherapeut. Het kunnen waarnemen dat een casus meerder hulpverleners nodig heeft en of overgedragen moet worden is professioneel en van waarde in een vak als deze.
Als kindercoach of therapeut werk je in een belangrijke, uitdagende, maar soms ook veeleisende omgeving. Naast ethiek krijg je te maken met overdracht en tegenoverdracht, een casus kan je spiegelen en raken. Je leert in de opleiding welke professionele grondhouding van jou verwacht wordt. Een handvat voor het coachen en een beroepscode is daarbij ondersteunend.
In de opleiding werken we naast een aantal coach methodieken waar je ‘signalen’ kunt toetsen met de Plato eind termen ‘Pluis, niet pluis’ en de ‘3 huizen’ basismethodiek.
Een beroepscode gaat over vakbekwaamheid, verantwoordelijkheid, respect en integriteit - kortom: dat wat jeugdzorgwerkers tot goede professionals maakt.
Formele en informele beroepsethiek Ethiek gaat over plichten, of over wat iemand behoort te doen, en bestaat uit principes en regels die nodig zijn om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. In de beroepsethiek bestaat er een onderscheid tussen formele beroepsethiek middels de beroepscode zoals de wet en formele uitspraken waarin de waarden en doelen van het beroep zijn vastgelegd. Deze beroepscode beschrijft bijvoorbeeld wat er van de professionele zorgverlening mag worden verwacht en helpt bij het nemen van ethisch verantwoorde beslissingen. Beroepscodes of gedragscodes zijn er behalve in de zorg ook bijvoorbeeld in de wetenschap, het onderwijs, het bedrijfsleven en bij de overheid.
Anderzijds is er ook een informele beroepsethiek. Deze bestaat uit ongeschreven regels voor het beroepsmatig handelen. Ze zijn algemeen aanvaard en komen bijvoorbeeld tot uiting in het handelen van een zorgverlener. Onder deze ongeschreven regels kunnen zaken vallen als vaardig blijven na diplomering, de zorgvrager op de eerste plaats stellen, machtsverhoudingen onderling en in relatie tot zorgvrager en zorgverlener, loyaliteit jegens elkaar en (professionele) houding naar collega's en zorgvragers. De informele beroepsethiek kan eigen gemaakt worden op twee manieren, namelijk door zelfkennis en praktische kennis van zaken. De eerste, zelfkennis heeft te maken met openstaan voor jezelf, inzicht hebben in innerlijke processen en de mogelijkheid aangrijpen tot zelfontplooiing te komen. Kennis van zaken opdoen, kan door middel van intuïtie, aanpassen aan traditie en autoriteit en door ervaring.
Overdracht en tegenoverdracht en beroepsethiek is onderdeel van de afstudeer casus.
Door de frustratie van het niet in vervulling zijn gegaan van de behoeften, in het bijzonder de behoefte aan interpersoonlijk contact en veilige hechting, ontstaan er disfunctionele schema’s, die ertoe bijdragen dat cliënten in het heden niet meer goed in staat zijn om hun basisbehoeften te (h)erkennen en op een realistische en gezonde wijze alsnog te vervullen, waardoor zij het gemis in stand houden.
Door gebruik te maken van schematische coaching laat je cliënten meer aandacht schenken voor hun basisbehoeften en hoe zij deze adequaat kunnen leren vervullen. Hierbij wordt rekening gehouden met een goede balans tussen hun eigen behoeften en die van anderen en hoe ze dit goed in kunnen schatten.
Ieder kind heeft emotionele basisbehoeften, denk hierbij aan o.a. veiligheid en vrijheid. In sommige gevallen is niet of onvoldoende aan die behoeften voldaan. Je leert transparant maken welke behoeften missen in relatie tot de hulpvraag en ontvang je interventies om met het kind en het gezin te kunnen werken.
Therapeutisch tekenen is een creatieve vorm waarbij het 'lezen' van de onbewuste boodschappen centraal staat.
Je leert in deze methodiek 'de werkelijkheid van de tekenaar' waarnemen van wat hij onbewust laat zien.
Therapeutisch tekenen biedt diepgaande processen aan op het gebied van zelfonderzoek, bestaansrecht en verwerken van verliezen en oud zeer. Het zelf tekenen helpt je te vernieuwen en bewust te worden van jouw kwaliteiten, blinde vlekken, overtuigingen en valkuilen.
De familie opstelling laat ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen.
Een methodiek met heel veel praktische oefeningen, die je meteen ervaart en integreert.
De nulmeting is de eerste stap in het verbeter- en veranderproces en brengt de huidige situatie in kaart. Het helpt je om jouw startkwalificaties te beschrijven en je persoonlijke leerdoelen voor de opleiding te formuleren. Waar ben je nu al bekend mee en welke vaardigheden mogen nog verder ontwikkeld worden?
Uit onderzoek van Schmidt en Hunter (1998) komt naar voren dat persoonlijkheid, los van intelligentie, invloed heeft op de mate waarin een persoon succesvol is in zijn of haar werk. Je kunt daarbij denken aan gedrevenheid, zelfvertrouwen, behulpzaamheid en andere karaktertrekken die bepalen hoe iemand zich zal gedragen. Iemands persoonlijkheid zal daarom bepalen in hoeverre hij of zij aanleg heeft voor een bepaalde functie. Sommige zaken, zoals dominantie en assertiviteit, zullen wat meer aan de oppervlakte liggen en gemakkelijk te herkennen zijn, bijvoorbeeld in een coachgesprek. Maar hoe weet je of je als kindertherapeut niet alleen een vlotte babbel hebt, maar jezelf ook echt in de problematiek van een cliënt kan verplaatsen?
Persoonlijkheidskenmerken zijn ook bepalend voor de mate waarin iemand plezier heeft in zijn of haar werk. Doorgaans voelen mensen zich goed wanneer ze zichzelf kunnen zijn. Het doel van het inzetten van persoonlijkheidstests is om te achterhalen of je succesvol zult zijn in de werkzaamheden als kindertherapeut. Het doen van een persoonlijkheidstest kan je dus veel informatie geven over jezelf. Zo weet je zelf al enigszins welke methodiek jou het best gaat passen. Dit kan van pas komen wanneer je jezelf wilt specialiseren in jouw rol als professioneel kindertherapeut.
Ben je bewust van jezelf als persoon, waar liggen jouw valkuilen als het gaat om ‘de ander’ helpen. Je kwaliteit is tevens je valkuil, niks mis mee en goed om te weten wie jij bent en waar je staat. Niets is mooier dan het weten waar je kracht en je beperking zich bevind. Op deze wijze kun je vanuit een zelfverzekerde positie coachen en begeleiden.
Persoonlijk ontwikkeling is een onderdeel van de opleiding en als je aan het eind van de opleiding bent gekomen is het tijd te kijken welke stappen je hebt gemaakt. Dit doe je door een eindmeting te maken en deze te vergelijken met jouw eerste nulmeting.
Naast alle opstartfacetten worden er ook tips gegeven hoe een onderneming succesvol te maken en te houden.
De opleiding ondergaat een transformatie, dat houdt in dat de nieuwe versie v.a. 4 september toegankelijk is. Aanmelden is wel al mogelijk.
Details
Kenmerken:
Thuisstudie
1,8 EC punten
Gemiddelde studieduur:
+ 18 maanden
Opleidingsniveau:
HBO
Docent:
Anne Marie van Bilsen
Inhoud opleiding:
- account leeromgeving
- videolessen
- online lessen
- erkend diploma
- Optioneel opleidingspakket t.w.v. € 818,95:
- 4 lesmappen
- 1 werkboek holistisch coachen
- biologische etherische oliën:
17 bio basic oliën - 5ml: Bergamot, Ceder, Citroen, Cypres, Eucalyptus, Gember, Geranium, Jeneverbes, Lavendel spijk, Limoen, Mandarijn, Patchouli, Petitgrain, Sinaasappel, Vetiver, Ylang ylang en Tea tree 10ml - Incl. 16 holistische aromacoachkaarten
- schematische coachkaarten
Toelatingseisen
- bereidheid om vanuit nieuwe invalshoeken te leren
- verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het eigen leerproces
- eerder opgedane kennis en ervaring onderzoeken op effectiviteit
- een HBO werk-, denkniveau
Je krijgt de informatie praktisch en praktijkgericht aangeboden, waardoor je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en integreren.

Opleiding holistisch kindertherapeut
De opleiding tot holistisch kindertherapeut leert jou therapeutisch en systemisch coachen vanuit holistische visie naar een hulpvraag. Een kind is niet zijn klacht, ziekte en/of gedrag. Achter iedere klacht, ziekte en/of gedrag zit een boodschap, een behoefte. In de opleiding leer je op unieke holistische wijze systemisch en werken waardoor de oorzaak zichtbaar wordt.
Heb je vragen, wil je meer informatie?Neem dan even contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Neem deel aan deze zeer uitgebreide en praktijk gerichte thuisstudie met ondersteunende video’s en online lessen.
Online opleiding holistisch kindertherapeut
In deze holistische opleiding nemen we je mee zodat jij de methodieken om te werken met het gezin en de kinderen van nu eigen gaat maken. De opleiding leert je op holistische en systemische wijze vraagstukken te onderzoeken en te begeleiden en de houding en principes van systemisch werk in te zetten. De inhoud van de opleiding is online en afgestemd op de praktijk en gericht op het werken vanuit het gevoel en het begeleiden van het gezin op basis van kennis en ethiek.
Het inzetten van systemisch werk in afstemming met lichaamswerk maakt dat klachten en verstoringen werkelijk worden aangegaan en losgelaten kunnen worden. Met behulp van diverse methodieken leer je holistische behandelingen te geven. Dit levert heling op een breed en diep niveau op. Dit is de kracht van deze holistische opleiding.
De opleiding (hbo-niveau) is een erkende en geaccrediteerde opleiding. Na afloop ontvang je een erkend diploma en ben je volwaardig holistisch kindertherapeut.
Met de holistische kennis kijk je samen met het gezin naar wat er werkelijk speelt onder de hulpvraag om achterliggende emoties te achterhalen en terugkerende patronen te herkennen. Vanuit bewustwording en transformatie verander je de sfeer en dynamiek binnen een gezin.
In de opleiding ga je vanuit de holistische visie ervaren dat er een samenhang is tussen lichaam, gevoel, energie en denken. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan één van de drie andere aspecten.
Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam leiden tot lichamelijke klachten. Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken, emoties die je niet kan verteren kunnen leiden tot chronische buikpijn. Een kind dat veel boosheid laat zien kan onderliggend om grenzen vragen.
Wat ga je ontwikkelen in deze opleiding je?
- Meer vaardigheid ontwikkelen in het systemisch coachen en waardoor je anderen effectiever kan begeleiden.
- Je gaat als coach of behandelaar vakinhoudelijk verder in je professionalisering op de thema's systemisch en holistisch werken.
- Groei van zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling.
Afhankelijk van jouw wensen en leerdoelen mag je aan het einde van de opleiding in ieder geval verwachten dat je:
- Meer inzicht hebt gekregen in een systemische benadering in de praktijk.
- Systemische patronen herkent en de passende interventies kunt inzetten.
- Als therapeut meer vaardigheid hebt ontwikkeld in het systemisch coachen.
- Meer therapeutische tools die je in kunt zetten om de oorzaak van de hulpvraag transparant te maken.
- Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling verder bent gegroeid.
- Jouw gezichtsveld hebt verbreed waardoor je effectiever kunt functioneren binnen het vakgebied.
- Over diverse technieken beschikt waaronder (tafel)opstellingen, circulaire vragen en werken.
- Systemisch benaderen standaard op jouw agenda hebt staan waardoor je zowel persoonlijk als professioneel bewustere keuzes maakt.
- Energetisch en lichaam gericht werken.
- Meer intuïtief keuzes maakt in relatie tot de passende interventies inzetten.
- Vanuit een professionele houding contact maakt met het onbewuste deel van de client.
Vooropleiding en intake
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je functioneert op HBO-niveau, waarbij levenservaring en werk- en denkniveau belangrijker zijn als een diploma. Ook ben je van harte welkom wanneer je een opleiding tot coach, counselor, therapeut of trainer hebt gevolgd. Ook (zorg en onderwijs)professionals, zoals leidinggevenden, (HR)managers, leerkrachten, pedagogen en opvoedkundigen kunnen deelnemen aan deze opleiding
Om optimaal te kunnen leren en het beste uit jouw ontwikkeling te halen, wordt er tussen de inschrijving en de eerste opleidingsdag een intakegesprek gevoerd. In dit gesprek worden jouw leerwensen en -behoeften geïnventariseerd en verwachtingen op elkaar afgestemd. Op deze manier realiseren we met elkaar een optimale samenwerking en interactie.
Wat ga je leren?
Met de ondersteuning van 1600 pagina’s kennis en de ervaren docenten leer je, in de in de opleiding kijken naar de mens in zijn geheel.
Je leert alle competenties die nodig zijn in te zetten om een kind met diverse gedrags- en sociaal-emotionele problemen hulp te kunnen bieden en deze eigen maken. Ruim 50 praktijk ondersteunende video's geven je naast de lesstof een mooi en helder beeld in het holistisch werken met kinderen en hun ouders.
De opleiding leert je werken met de onderstroom van mensen, gezinnen en systemen. Door het systemisch coachen onderzoeken we de dynamieken van de systemen en hoe je als professional kan werken met de basale ordeningsprincipes binnen deze systemen.
Er zijn veel aanbieders van opleidingen familie-opstellingen of systemisch werken. Er zijn maar enkele die zich specifiek richten op het systemisch coachen. Wij zijn daar een van.
Dit betekent dat we werken met specifieke professionele elementen in het coach- en begeleidingswerk zoals o.a.: werken met overdrachtsthema’s en interventies.
Dat kan heel praktisch, door te kijken naar de dagelijkse energiebalans in iemands leven. Hoe deelt hij zijn dagen in, hoe is de balans tussen werk en privé en hoe is het bijvoorbeeld met de balans tussen geven en nemen? Welke rol speelt stress? Is er voldoende ruimte voor ontspanning en zingeving? En wat zie je aan iemands fysieke houding? Staat hij recht op of met afhangende schouders? Is de houding energiek of futloos en onderuitgezakt?
Daarnaast begeleid je cliënten bij het onderzoeken van hun energieniveau. Op welke energieniveaus ervaart iemand problemen en hoe kunnen deze weer in balans gebracht kunnen worden. Hierbij kijk je naar de verschillende energiecentra in het lichaam. Elk energiecentrum vertegenwoordigt een thema dat kan spelen in iemands leven.
Denk bij de thema’s bijvoorbeeld aan hoe je jezelf, en de dingen die je doet, manifesteert in de wereld. Of hoe geaard ben je en heb je contact met je lichaam? Hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Ben je in staat je te verbinden met anderen? En hoe is het gesteld met de zelfliefde? Durf jij je uit te spreken en je mening te geven? Of slik je alles in en houd je je mond?
Door te werken met de chakra’s en meridianen wordt de energieverstoring in balans gebracht en opgelost.
Je ervaart waarom men handelt en voelt zoals men doet en je leert hoe je dit gedrag kan beïnvloeden.
Een belangrijk onderdeel is het kerngesprek. Onder een probleem, klacht, kwaal ligt altijd een diepere oorzaak. Middels gesprekstechnieken als doorvragen en open vragen stellen ga je als coach op zoek naar de kern van het probleem. Dus niet het symptoom wordt uiteindelijk aangepakt, maar de oorzaak.
Naast de reguliere gesprekstechnieken leer je ook het gebruik van non-verbale communicatie en positieve kindercommunicatie.
Het verdriet of de stress wat ouders in zich hebben wordt door de kinderen ervaren. Het kind spiegelt dit door; druk gedrag, ruzie maken, driftbuien, agressie, slapeloze nachten etc. Onbewust confronteren kinderen de ouders met hun eigen angsten, tekortkomingen en behoeftes waar misschien niet aan voldaan kan worden.
Je leert het spiegelgedrag te herkennen en naar de ouders te vertalen. Door schematisch coachen bij de ouders in te zetten zal het negatief spiegelende gedrag van het kind worden omgezet en kan het kind weer kind zijn.
Je leert jouw eigen grenzen te bewaken en de relevantie van het stellen van grenzen adequaat over te brengen aan de ouders/verzorgers en geeft hierbij handvatten en tips.
EE is gebaseerd op het werken met de meridianen in combinatie met NLP. De doelen van EE zijn het versterken van het zelf, het reguleren van een affect en het creëren van nieuwe betekenissen.
Onderzoek laat zien dat er tijdens en na EE een aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvindt. Stresshormonen worden door gebruik te maken van EE positief beïnvloed.
Dit hoofdstuk is gericht op jouw zelfreflectie en zelfinzicht. Indien een kindertherapeut in staat is te reflecteren kan deze vervolgens ook sensitief handelen en daarmee een betere therapeut zijn.
Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen.
Je leert welke eigenschappen de verschillende etherische oliën bezitten en hoe je de etherische oliën kunt inzetten als ondersteuning in het werken met kinderen en ouders.
Het onderzoek wijst uit dat mensen die al langere tijd mediteren een hogere mate van gyrificatie hebben dan mensen die niet mediteren. Gyrificatie is de plooiing van de cortex. Of met andere woorden, de hoeveelheid vouwen en groeven in het brein.
Die vouwen en groeven zijn direct gerelateerd aan de prestaties van je brein. Hoe meer je er hebt, hoe beter je brein presteert.
De studie toonde ook aan dat hoe langer mensen al mediteerden, hoe hoger de mate van gyrificatie was.
Naast dat mediteren goed is voor het brein, levert regelmatig mediteren ook een diepe ontspanning op en reduceert het stress.
De module mediteren & visualiseren leert je alles over mediteren, hoe je een meditatie kunt begeleiden bij zowel volwassenen als kinderen en je zelf een op de hulpvraag gerelateerde meditatie/visualisatie schrijft.
Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose. Maar wat is het dan wel? En hoe kan je hooggevoeligheid herkennen bij een kind?
Binnen de opleiding leer je de kenmerken herkennen en ontvang je alle handvatten om hooggevoeligheid op een professionele wijze te begeleiden.
In de NLP wordt er van uit gegaan dat elk ongewenst gedrag te veranderen is. Alles komt voort uit overtuigingen. Een overtuiging is niets meer dan iets wat je ooit voor waar hebt aangenomen en waar je naar bent gaan handelen. Je kunt dus ook zomaar op een ander moment in je leven iets nieuws, iets anders voor waar aannemen: een nieuwe gewenste overtuiging die je niet belemmert in je doen en laten.
Zelfreflectie is een essentieel onderdeel van de opleiding tot kindertherapeut. Het kunnen waarnemen dat een casus meerder hulpverleners nodig heeft en of overgedragen moet worden is professioneel en van waarde in een vak als deze.
Als kindercoach of therapeut werk je in een belangrijke, uitdagende, maar soms ook veeleisende omgeving. Naast ethiek krijg je te maken met overdracht en tegenoverdracht, een casus kan je spiegelen en raken. Je leert in de opleiding welke professionele grondhouding van jou verwacht wordt. Een handvat voor het coachen en een beroepscode is daarbij ondersteunend.
In de opleiding werken we naast een aantal coach methodieken waar je ‘signalen’ kunt toetsen met de Plato eind termen ‘Pluis, niet pluis’ en de ‘3 huizen’ basismethodiek.
Een beroepscode gaat over vakbekwaamheid, verantwoordelijkheid, respect en integriteit - kortom: dat wat jeugdzorgwerkers tot goede professionals maakt.
Formele en informele beroepsethiek Ethiek gaat over plichten, of over wat iemand behoort te doen, en bestaat uit principes en regels die nodig zijn om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. In de beroepsethiek bestaat er een onderscheid tussen formele beroepsethiek middels de beroepscode zoals de wet en formele uitspraken waarin de waarden en doelen van het beroep zijn vastgelegd. Deze beroepscode beschrijft bijvoorbeeld wat er van de professionele zorgverlening mag worden verwacht en helpt bij het nemen van ethisch verantwoorde beslissingen. Beroepscodes of gedragscodes zijn er behalve in de zorg ook bijvoorbeeld in de wetenschap, het onderwijs, het bedrijfsleven en bij de overheid.
Anderzijds is er ook een informele beroepsethiek. Deze bestaat uit ongeschreven regels voor het beroepsmatig handelen. Ze zijn algemeen aanvaard en komen bijvoorbeeld tot uiting in het handelen van een zorgverlener. Onder deze ongeschreven regels kunnen zaken vallen als vaardig blijven na diplomering, de zorgvrager op de eerste plaats stellen, machtsverhoudingen onderling en in relatie tot zorgvrager en zorgverlener, loyaliteit jegens elkaar en (professionele) houding naar collega's en zorgvragers. De informele beroepsethiek kan eigen gemaakt worden op twee manieren, namelijk door zelfkennis en praktische kennis van zaken. De eerste, zelfkennis heeft te maken met openstaan voor jezelf, inzicht hebben in innerlijke processen en de mogelijkheid aangrijpen tot zelfontplooiing te komen. Kennis van zaken opdoen, kan door middel van intuïtie, aanpassen aan traditie en autoriteit en door ervaring.
Overdracht en tegenoverdracht en beroepsethiek is onderdeel van de afstudeer casus.
Door de frustratie van het niet in vervulling zijn gegaan van de behoeften, in het bijzonder de behoefte aan interpersoonlijk contact en veilige hechting, ontstaan er disfunctionele schema’s, die ertoe bijdragen dat cliënten in het heden niet meer goed in staat zijn om hun basisbehoeften te (h)erkennen en op een realistische en gezonde wijze alsnog te vervullen, waardoor zij het gemis in stand houden.
Door gebruik te maken van schematische coaching laat je cliënten meer aandacht schenken voor hun basisbehoeften en hoe zij deze adequaat kunnen leren vervullen. Hierbij wordt rekening gehouden met een goede balans tussen hun eigen behoeften en die van anderen en hoe ze dit goed in kunnen schatten.
Ieder kind heeft emotionele basisbehoeften, denk hierbij aan o.a. veiligheid en vrijheid. In sommige gevallen is niet of onvoldoende aan die behoeften voldaan. Je leert transparant maken welke behoeften missen in relatie tot de hulpvraag en ontvang je interventies om met het kind en het gezin te kunnen werken.
Therapeutisch tekenen is een creatieve vorm waarbij het 'lezen' van de onbewuste boodschappen centraal staat.
Je leert in deze methodiek 'de werkelijkheid van de tekenaar' waarnemen van wat hij onbewust laat zien.
Therapeutisch tekenen biedt diepgaande processen aan op het gebied van zelfonderzoek, bestaansrecht en verwerken van verliezen en oud zeer. Het zelf tekenen helpt je te vernieuwen en bewust te worden van jouw kwaliteiten, blinde vlekken, overtuigingen en valkuilen.
De familie opstelling laat ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen.
Een methodiek met heel veel praktische oefeningen, die je meteen ervaart en integreert.
De nulmeting is de eerste stap in het verbeter- en veranderproces en brengt de huidige situatie in kaart. Het helpt je om jouw startkwalificaties te beschrijven en je persoonlijke leerdoelen voor de opleiding te formuleren. Waar ben je nu al bekend mee en welke vaardigheden mogen nog verder ontwikkeld worden?
Uit onderzoek van Schmidt en Hunter (1998) komt naar voren dat persoonlijkheid, los van intelligentie, invloed heeft op de mate waarin een persoon succesvol is in zijn of haar werk. Je kunt daarbij denken aan gedrevenheid, zelfvertrouwen, behulpzaamheid en andere karaktertrekken die bepalen hoe iemand zich zal gedragen. Iemands persoonlijkheid zal daarom bepalen in hoeverre hij of zij aanleg heeft voor een bepaalde functie. Sommige zaken, zoals dominantie en assertiviteit, zullen wat meer aan de oppervlakte liggen en gemakkelijk te herkennen zijn, bijvoorbeeld in een coachgesprek. Maar hoe weet je of je als kindertherapeut niet alleen een vlotte babbel hebt, maar jezelf ook echt in de problematiek van een cliënt kan verplaatsen?
Persoonlijkheidskenmerken zijn ook bepalend voor de mate waarin iemand plezier heeft in zijn of haar werk. Doorgaans voelen mensen zich goed wanneer ze zichzelf kunnen zijn. Het doel van het inzetten van persoonlijkheidstests is om te achterhalen of je succesvol zult zijn in de werkzaamheden als kindertherapeut. Het doen van een persoonlijkheidstest kan je dus veel informatie geven over jezelf. Zo weet je zelf al enigszins welke methodiek jou het best gaat passen. Dit kan van pas komen wanneer je jezelf wilt specialiseren in jouw rol als professioneel kindertherapeut.
Ben je bewust van jezelf als persoon, waar liggen jouw valkuilen als het gaat om ‘de ander’ helpen. Je kwaliteit is tevens je valkuil, niks mis mee en goed om te weten wie jij bent en waar je staat. Niets is mooier dan het weten waar je kracht en je beperking zich bevind. Op deze wijze kun je vanuit een zelfverzekerde positie coachen en begeleiden.
Persoonlijk ontwikkeling is een onderdeel van de opleiding en als je aan het eind van de opleiding bent gekomen is het tijd te kijken welke stappen je hebt gemaakt. Dit doe je door een eindmeting te maken en deze te vergelijken met jouw eerste nulmeting.
Naast alle opstartfacetten worden er ook tips gegeven hoe een onderneming succesvol te maken en te houden.
De opleiding ondergaat een transformatie, dat houdt in dat de nieuwe versie v.a. 4 september toegankelijk is. Aanmelden is wel al mogelijk.
Details
Kenmerken:
Thuisstudie
1,8 EC punten
Gemiddelde studieduur:
+ 18 maanden
Opleidingsniveau:
HBO
Docent:
Anne Marie van Bilsen
Inhoud opleiding:
- account leeromgeving
- videolessen
- online lessen
- 4 lesmappen
- 1 werkboek holistisch coachen
- erkend diploma
- biologische etherische oliën:
17 bio basic oliën - 5ml: Bergamot, Ceder, Citroen, Cypres, Eucalyptus, Gember, Geranium, Jeneverbes, Lavendel spijk, Limoen, Mandarijn, Patchouli, Petitgrain, Sinaasappel, Vetiver, Ylang ylang en Tea tree 10ml - incl. 16 holistische aromacoachkaarten
- schematische coachkaarten
Toelatingseisen
- bereidheid om vanuit nieuwe invalshoeken te leren
- verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het eigen leerproces
- eerder opgedane kennis en ervaring onderzoeken op effectiviteit
- een HBO werk-, denkniveau
Je krijgt de informatie praktisch en praktijkgericht aangeboden, waardoor je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en integreren.