Wat is aromatherapie

 

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk gebied.

Zo’n vijftien jaar geleden ben ik mij gaan verdiepen in aromatherapie, uit nieuwsgierigheid zonder specifieke verwachtingen. Na het doorlopen van deze opleiding was ik verbaasd over de kennis en mogelijkheden die ik geleerd had over Aromatherapie. Aromatherapie staat bekend om het subtiele vermogen. Ik ontdekte dat juist het subtiele niveau van de oliën mooi aansluit in het werken met (gevoelige) kinderen. De Aromatherapie is dan ook een mooie ondersteuning binnen therapie of massage.

We zien in onze praktijk dat aromatherapie effectief is bij bedplassen, boosheid, angsten, spijsverteringsklachten en onrustig slapen.

Het werken en inzetten van aromatherapie en de mogelijkheid om hiermee klachten en verstoringen te verzachten is nog niet iets waar veel aandacht aan wordt gegeven en waar nog veel mogelijkheden liggen voor iedereen die werkt en in contact is met kinderen.

 

Aromatherapie basistoepassingen

De toegang tot het lichaam via ons reuksysteem is de makkelijkste en snelste manier om etherische oliën toe te passen. Het betreft hier het inhaleren van de fijne mist van de olie of de damp van de vluchtige componenten die uit de olie gecondenseerd zijn. Het inhaleren (middels de geurlampjes of verdampers, maar ook het direct ruiken aan de etherische olie) kan een krachtige manier zijn om geheugen, hormonen en emoties te beïnvloeden. Verder kan het de lucht zuiveren, een ruimte desinfecteren en via ons reukorgaan makkelijk alle holtes en slijmvliezen in het hoofd en de (slijmvliezen van) bronchiën/longen bereiken.

Daarin kennen we 2 soorten inhalatie; Directe en indirecte inhalatie (in de Aromatherapie ingedeeld door Buckle in 2004).

Voordat we verder ingaan op de verschillende manieren van inhalatie nog even een kort stukje over de fysieke weg van een geur molecuul en waarom het goed is deze te kennen en zo een beter inzicht in de werking van de aromatherapie te krijgen.

Wanneer een geurmolecuul wordt geïnhaleerd door de neusholte, wordt het eerst waargenomen door de reukcellen die deel uit maken van het reukepitheel. Dit is de slijmvliesbekleding boven in de neusholte. Het is maar een klein gebied en bestaat uit gespecialiseerde zenuwcellen die trilhaartjes hebben. Deze hebben receptoren die zich aan een geurmolecuul kunnen binden. Via het zeefbeen in de neusholte geeft de reukcel een signaal af aan de reukkolf die op zijn beurt deze impulsen doorstuurt naar 5 verschillende gebieden in de hersenen waaronder de amygdala een onderdeel van ons limbisch systeem dat ik al eerder benoemde.

Het verwerken van indrukken/geuren
Door deze relatief korte en snelle weg die de etherische oliën hebben te gaan tot in ons limbisch systeem hebben ze een diepgaand fysiologisch en psychologisch effect.

Dat ze dit effect hebben is ook wetenschappelijk bewezen en goed in onderzoeken beschreven.

Gatty & Cayola (1923) effecten in behandeling met etherische oliën bij onrust en

Bardeau (1976) 90% van de microben in de lucht werden gedood door het verdampen van etherische oliën. Meest effectief waren: kruidnagel, lavendel, marjolein, munt, den , rozemarijn en

Directe inhalatie
Een geopende flacon met etherische olie dicht bij het gezicht houden en inhaleren.

1 tot 2 druppels in de hand doen, een kommetje maken, voor de neus houden en inhaleren

Zakdoek of tissue: 1-3 druppels op een tissue of een zakdoek en Ook watjes, handdoeken of kussenslopen zijn heel geschikt om druppels etherische olie te gebruiken. Bij baby’s en kleine kinderen op de kussensloop hoekjes een druppeltje is voldoende. Dit is helemaal ideaal bij luchtweg klachten.

Stomen: 1 tot 5 druppels in een schaal/kom of Bij schaal of kom, een handdoek over het hoofd doen. Let op met kokend water. 5 tot 10 Minuten is voldoende. Deze methode is uitermate geschikt bij holte ontstekingen en andere luchtwegklachten. Voor dit laatste zijn eucalyptus, den en Tea Tree zeer geschikt, ook in combinatie met elkaar.

Indirecte inhalatie (ruimte, kamer)
Een simpele oplossing (winterperiode); een paar druppels olie op een tissue en deze op de verwarming leggen. Door de luchtcirculatie wordt de olie door de kamer verspreid.

Olie op een watje of een wattenstaafje kan men makkelijk op ventilatoren ( in auto ) of luchtgaten vastzetten. Heel geschikt voor kleine ruimten.

Verneveling; door een diffuser te gebruiken op basis van koude verdamping. Deze komt dan als een fijne micro nevel in de ruimte en kan zo snel een grotere ruimte bedekken. Vooral bij het verspreiden van oliën die voor hun antiseptische eigenschappen gebruikt worden zeer geschikt.

Aromalampjes (met waxinelichtjes) zijn hiervoor ook geschikt, alleen moet men daarbij steeds rekening houden met het bijvullen en voor ruimten met kleine kinderen dus minder geschikt.

Koude diffusers zijn dan veiliger en meer geschikt voor grotere ruimten met kleine kinderen hierbij komt geen heet water of waxinelichtjes van pas.

Geurblokjes, vaak van aardewerk, zijn weer heel geschikt voor naast het bed, kleine ruimten zoals auto of toilet. Hierop 6 tot 10 druppels aanbrengen.

Luchtbevochtigers/verdampingsbakjes aan de radiatoren zijn ook prima geschikt om etherische oliën in te verdampen.

 

Basistoepassingen voor thuisgebruik

Bad & Douche

 • Badwater: 3 tot 6 druppels aan badwater toevoegen als bad Voor een goede verdraagzaamheid bij gevoelige huid en een optimale verdeling in het badwater, de druppels eerst toevoegen aan een bad/douchegel of neutrale badolie.
 • Douchegel; 3-6 druppels per 15 natuurlijke douchegel. Dit mengsel is in een afgesloten verpakking makkelijk enige tijd te bewaren.
 • Badzout: 3 a 10 druppels per ¼ tot ½ kop badzout, mengsel eerst oplossen voor het nemen van het (voet)bad.

Let bij bad of douche altijd op welke olie u neemt op welk tijdstip van de dag! Gebruikt activerende oliën alleen ’s ochtends en ’s avonds kalmerende, verzachtende oliën.

Persoonlijke  verzorging

 • Sporten: Voor het sporten werken jeneverbes en rozemarijn goed om de spieren te voor te Na het sporten werkt eucalytus, kalmerend, verzachtend en ontspannende op de spieren of gewrichten. Bij echte spierpijn werken geranium en citroen, ( als mengsel) erg goed, kramp- en pijnstillend.
 • Yoga: Ceder of Cypres verstuiven of inhaleren verbetert de concentratie om te mediteren
 • Tandpasta: meng enkele druppels tea tree met wat “baking soda” ofwel bakzout en reinig hiermee tanden en tandvlees

Huiselijke sfeer
Etherische oliën kunnen aanzienlijk bijdragen aan de atmosfeer in je huis. De reclame speelt daar ook vaak op in. Dit kunnen we zeer goed met natuurlijke etherische oliën zelf bewerkstelligen. Hierdoor krijgen we geen chemische bestanddelen in ons huis en worden we niet belast met allerlei (zelfs kankerverwekkende) stoffen die onze gezondheid alleen maar schaden.

 • Kalmerend/ontspannend: lavendel. Of als combinatie en als je niet van lavendel houdt; ylang ylang en mandarijn. Deze werken ook goed op drukke kinderen die na een lange dag tot rust mogen komen.
 • Opbeurend: citrus geuren zoals: citroen, limoen en mandarijn.
 • Vrolijk: mandarijn en zeer geschikt voor kleine kinderen of een depressieve volwassene.

School en kantoor
Etherische oliën kunnen we ook gebruiken om de concentratie te verbeteren en het geheugen positief te ondersteunen. Dit komt weer door de link die het interpreteren van aroma’s in de hersenen heeft met het gedeelte voor lange termijn geheugen en emoties.

 • Citroen heeft het vermogen om het geheugen en de oplettendheid van personen te verbeteren.
 • Lavendel, citroen of rozemarijn ondersteunen de concentratie.
 • Citroen, eucalyptus of lavendel verkwikken en verfrissen door de dag.

Schoonmaken en desinfecteren

 • Ontsmettend: Citroen, tea tree, limoen
 • Ontgeurend: tea tree, lavendel, geranium en eucalyptus

Hiermee kun je voor je huishouden (keuken en badkamer) in combinatie met “baking soda’ en azijn heel goede natuurlijke hulpmiddelen maken voor het schoonmaken.

 • Citroenolie geeft een streeploos effect, ontvet en kan puur gebruikt worden om af te nemen en kun je toevoegen aan: afwaswater, geurverdelging stofzuiger, prullenbak en in vaatwasser.
 • Schimmelwerend zijn: citroen en tea tree en kunnen aan schoonmaakwater, sprays en doeken worden toegevoegd.
 • Geur verdelgend werken: lavendel, citroen en tea tree. Doe enkele druppels op een watje, tissue of een geurblokje om in kast, schoenenkast of laden te gebruiken om geuren te neutraliseren.
 • Insectenwerend zijn: citroen, eucalyptus, tea tree, ylang ylang, cypres, en ceder.