Tea tree olie en de voeten

Tea tree olie is een etherische olie die een snelle opmars heeft gemaakt als therapeutisch middel in de huidverzorging, voetverzorging en als eerste hulp product voor thuis. Velen kennen de fantastische werking van tea tree olie zowel op de huid als als verdampings- en inhalatie-olie. Tea tree olie desinfecteert, bestrijdt infecties, versnelt wondgenezing, vermindert pijn, bestrijdt effectief bacteriën, schimmels en virussen. En dat alles is door vele wetenschappelijke studies bevestigd.

In de voetverzorging heeft tea tree een prominente plaats verworven.  Schimmelnagels, wratjes en kleine wondjes kunnen worden behandeld met tea tree, zelfs de diabetische voet. In deze tekst komt de behandeling van voetschimmel en zweetvoeten met tea tree aan de orde.

 

Zweetvoeten

Zweten is bedoeld om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het wordt een probleem als zweet niet kan verdampen. Het zweet gaat stinken als het te lang vast wordt gehouden in sokken en schoenen. Het zijn de bacteriën op de huid die stoffen uit zweet omzetten in afbraakproducten zoals boterzuur. Dit geeft o.a. de zweetlucht. Het gaat erom dat voeten zoveel mogelijk in contact komen met de buitenlucht. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij zweetvoeten zoals voeding, overgewicht en te weinig beweging.

Praktisch advies bij zweetvoeten:

 • Een dagelijks voetenbad met tea tree: een eetlepel zout met 5 druppels tea tree olie vermengen en dat in ongeveer 5 liter lauwwarm water oplossen. 5 minuten is al voldoende. Als door het wassen de voeten droog en schraal worden, dan verzorgen met een goede verzorgende crème of olie.
 • Masseer de voeten dagelijks met het volgende mengsel: een eetlepel neutrale massage olie of wrijfolie met 5 druppels tea tree.
 • Bij verbetering kan de behandeling terug naar één tot twee keer per week.

Aanvullend:

 • Draag luchtige schoenen; de meeste gymschoenen maken de voeten vochtig.
 • Altijd katoenen sokken gebruiken en deze wassen op 60 graden.

 

Voetschimmel

Deze schimmelaandoening wordt vaak opgelopen in sporthallen of zwembaden en wordt daarom ook wel zwemmerseczeem (Tinea pedis) genoemd. Het is een vorm van ringworm. Net als vele andere schimmels kunnen deze zich goed ontwikkelen in een vochtige, warme omgeving. Factoren die een rol kunnen spelen zijn diabetes, slechte doorbloeding, antibiotica, stress en/of schoenen en sokken van synthetisch materiaal. Bij de voeten valt de schimmel vooral de vochtige huid aan tussen de tenen. De huid wordt vochtig, schilferig. Het jeukt ontzettend en er kunnen kloven ontstaan. Daarnaast is het besmettelijk, dat betekent dat men voorzorgsmaatregelen moet nemen: elke dag schone sokken en handdoeken en slippers gebruiken in sporthallen en zwembaden.

Al in 1936 werd in Australië het nut van tea tree bij schimmels ontdekt. En tot nu toe blijkt wetenschappelijk onderzoek de werking van tea tree te ondersteunen.

Een behandeling met tea tree bij voetschimmel:

 • Was en droog de voeten grondig;
 • Gebruik 2x daags pure tea tree olie op de aangedane plaats. Wissel af en toe af met de olie van lavendel spijk;
 • Neem dagelijks een voetenbad met tea tree olie. Gebruik bijvoorbeeld wat zout of neutrale badolie als emulgator: 5 druppels tea tree mengen met een eetlepel badolie of zout; oplossen in 5 liter lauwwarm water. Bij heftige jeuk is het aan te raden de tea tree met lavendel spijk te vermengen: 2 druppels tea tree met 2 druppels lavendel. 5 minuten is voldoende voor een voetenbad.
 • Laat de voeten ademen; loop zoveel mogelijk op blote voeten.

Gebruik een voetpoeder:
Deze tea tree voetpoeder is een goede ondersteuning bij voetschimmel en transpirerende voeten. Druppel de etherische olie door witte leem en meng deze goed door elkaar.

 • 50 gram witte leem
 • 5 druppels tea tree olie
 • 5 druppels lavendel spijk olie
 • 5 druppels bergamot