Welkom bij de start van jouw traject naar holistisch opvoeden

Ik neem mij met regelmaat voor om iets in mijn gedrag te veranderen of bij te stellen. Het veranderen van gedrag is iets dat iedereen van tijd tot tijd wil. En zo makkelijk als het lijkt, zo lastig is het in de praktijk om je gedrag daadwerkelijk te veranderen.  Helaas val je snel terug in je oude gedrag, zeker als je onder druk staat of stress ervaart laat je zomaar gedrag zien waarvan je had gedacht en gehoopt dat je het niet meer zou doen, herkenbaar? De ervaring leert dat we pas in actie komen om iets werkelijk en blijvend te veranderen als het ons ‘iets’ oplevert. En als het negatieve gedrag ons in het hier en nu (onbewust) concreet ‘iets’ oplevert dan zullen we dit in stand houden.

Denk aan; mijn klacht is dat ik reuze nachtblind ben en om deze rede word ik in de avond gereden, gezellig en reuze relaxed. En dat terwijl je tegenwoordig zeer goede nachtbrillen kan kopen bij de opticien en hierdoor het ‘probleem’ verholpen zou kunnen worden. Maar als het probleem verholpen is, word ik niet meer rond gereden en dat ga ik zeker missen dus verzaak ik om langs de opticien te gaan, ik heb er gewoonweg geen tijd voor en vertoon vermijdend gedrag.

Weetje; iedereen heeft op zijn eigen manier vermijdend gedrag. En dat zet je (onbewust) in zodra er iets gebeurt waar jij je niet fijn bij voelt en je eigenlijk geen stappen wilt nemen op basis van angst, controle, of simpelweg omdat je goed voelt bij hoe het nu is en jij wilt dat er niets veranderend. Een ding mag helder zijn, iedereen heeft zo zijn eigen patronen van bescherming, vermijding in gedrag. En iedere dag kan je er voor kiezen om ‘iets’ anders te gaan doen waardoor het leven leuker wordt. Het mooie is dat jij de keuze hebt gemaakt om bewustwording te creëren op jouw patronen en gedrag.