Welkom in de laatste stap en bij de laatste lessen van deze online training.

Je zult in de loop van het traject al gemerkt hebben dat je steeds meer kennis hebt verzameld.
De lessen die je in de afgelopen weken hebt bestudeerd vallen nu samen en zullen praktisch worden voor je.

We nemen je deze laatste stap mee in de theorie en praktijk van Emotioneel Evenwicht. Dit is een unieke methode waarmee je zelf emoties die een lichamelijke of geestelijke blokkade vormen, kunt op lossen.

Veel klachten zijn moeilijk te behandelen en bij veel lichamelijke en geestelijke klachten is een emotie de belemmering voor genezing.

Emotioneel Evenwicht komt voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, een oud medisch systeem dat uit gaat van de wetten en patronen van de natuur en deze wordt ook toegepast op het menselijk lichaam. Het is een compleet systeem dat al meer dan vijfduizend jaar in het Oosten uitgeoefend wordt en tevens een holistische zienswijze. De Chinezen gaan ervan uit dat de oorzaak van een ziekte of een klacht behandeld dient te worden en niet de symptomen. Lichaam, geest, ziel en emoties zijn één geheel en worden dan ook op die manier, als één geheel, benaderd.

Volgens de Chinezen bevat alles wat zich tussen hemel en aarde bevindt, energie, dus ook het menselijk lichaam. Zij geloven dat naast de circulatie van bloed en lymfe ook een circulatie van energie plaatsvindt. Een ander kenmerk van de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat het zelf genezend vermogen van het eigen lichaam wordt aangesproken en geactiveerd om genezing en evenwicht te bereiken en te behouden.

Ons lichaam geeft dus precies aan of wij emotioneel in evenwicht zijn of niet. Als het Emotioneel Evenwicht verstoord is, leidt dit tot een blokkade en verlies van energie, eigenwaarde en zelfrespect. Daardoor kan je angst, onzekerheid, boosheid, jaloezie en andere klachten ervaren en bestaat de kans dat er gezondheidsklachten, gebrek aan vitaliteit en verlies van levensenergie optreden.

Emotioneel Evenwicht is gebaseerd op de oeroude kennis van de energiebanen die door het lichaam lopen. Deze energiebanen worden ook wel meridianen genoemd. Emotioneel Evenwicht is snel aan te leren en je kunt de relatie gaan zien tussen hoe iemand zich lichamelijk voelt en het gedrag.

Lage eigenwaarde, fobieën, depressies, hoofdpijnen, moeheid en nervositeit kunnen met behulp van Emotioneel Evenwicht tot het verleden behoren.

Door met je vingers op de meridiaan-punten te tappen (de uiteinden van de energiebanen), herstel je de energiebalans van het lichaam en wordt er een kalmerend signaal naar de amygdala gestuurd. De amygdala is een belangrijk stuk in de hersenen en onderdeel van het limbisch systeem dat emoties stuurt en verwerkt.

Door je vervolgens tijdens het tappen mentaal te concentreren op de negatieve emotie die je ervaart en positieve bekrachtigende zinnen (affirmaties) tegen jezelf uit te spreken, wordt het brein positief geprogrammeerd terwijl je tegelijk tapt op de energie en het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hierdoor verdwijnt de emotionele lading van de vervelende herinnering en wordt de disbalans opgeheven.

Stel je eens voor dat kinderen dit op school al zouden leren! Trauma’s zoals schrik en angst kunnen verstoringen in het energiesysteem van het lichaam veroorzaken. Je voelt in je lichaam een groot aantal ongewenste sensaties. Zoals bijvoorbeeld een harde buik, een ’knoop’ in de maag of een druk op de borst. En door eenvoudig te tappen op een aantal specifieke punten op het lichaam, terwijl je focust op de negatieve emotie, begint de energie direct weer vrij te stromen en de vervelende en ongewenste gevoelens en sensaties worden weer verdreven. En doordat de energie weer vrij door het lichaam stroomt is het kind weer tot alles in staat.

Je voelt je lichamelijk en geestelijk weer goed en vrij om te doen wat je wilt.

Zo niet, dan tap je op de volgende belemmering/blokkade, tot je vrij bent.

Deze methode is geschikt voor iedereen. Dit maakt dat jij met EE iets zeer effectiefs in handen hebt waarmee je jezelf voortdurend kunt helpen om blokkades en belemmeringen op te ruimen.

 

Angst in de ogen kijken

Op dit moment ben ik in training in Asheville, North Carolina met als doel 100% te leven vanuit je potentieel. En de vraag is wat maakt dat ik, en vele met mij, (nog) niet voor de volle 100% vanuit ons potentieel leven?

We vermijden angst en daarmee ook onze kansen. Omdat we de emoties niet willen voelen, hebben we afweermechanismen ontwikkeld. Waarvan de meeste in onze kindertijd zijn gevormd. Het zijn strategieën die voor ons als kind de beste optie waren. En nu doen we het automatisch, het is een soort onbewuste reflex geworden.

Bijvoorbeeld:

  • we praten dingen goed of relativeren,
  • we drinken alcohol (of gebruiken andere drugs),
  • we piekeren ons suf,
  • we vermijden situaties,
  • we nemen een kille houding aan.

Vanuit het denken kunnen we de angst onder controle houden en ben je prima in staat om een leuk en zelfs succesvol leven te leiden. En toch weet of voel je dat je iets onderdrukt of vermijd waardoor je ergens in je lijf een gevoel bij je draagt dat onrust, pijn of ontevredenheid geeft. Klachten vanuit onderdrukking kunnen zowel emotioneel of fysiek zijn.

Ondertussen zijn we bang dat de klachten erger worden als we onze gevoelens toelaten. Terwijl het juist een contact met jezelf en je potentie in de weg staat! Je gevoelens verwelkomen maakt dat je je kunt verbinden met jezelf en met je kern, je kracht.

Angst zit in ons lijf in het cel geheugen en heeft een plek ingenomen in je lijf. Om die angst te vermijden moeten we afstand nemen van ons lijf. Wanneer we ons lichaam niet meer voor de volle 100% ervaren, voelen we uiteindelijk niet meer wat we nodig hebben. Elke onvervulde behoefte leidt tot spanning. Als we de verbinding met onszelf verliezen, zijn we ook de verbinding met de ander kwijt, eenzaamheid en verharding liggen op de loer.

Om angst in zijn volledigheid te accepteren en aan te gaan moeten we naast denken en praten over de angst, de angst in het lijf aandacht geven. Door aanraking kan je jezelf weer ervaren, de gevoelens en behoeftes herkennen en erkennen en jezelf weer op het goede spoor zetten.

Ons lichaam is gericht op leven en het in stand houden van leven, het lichaam wil niets anders dan stromen en de innerlijke balans in stand houden. Het is vaak het hoofd, ons denken, wat werkt als een stoorzender en die houdt onze patronen van zelfbescherming in tact. Het lichaam waarschuwt ons op tijd als er iets mis dreigt te gaan en kunnen we luisteren en ingaan op deze signalen? Durven we weer te vertrouwen op ons lichaam als een betrouwbaar kompas? Door ons weer te verbinden met ons lichaam geven wij het lichaam de gelegenheid haar werk te doen, ons natuurlijk zelfhelend vermogen wordt als het ware weer aan gezet.

Door middel van specifieke lichaamsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen, inspannings-, ontladings- en ontspanningsoefeningen en het werken met EE punten (Emotioneel Evenwicht) maak je opnieuw voeling met je lichaam en de daarin opgeslagen spanningen. Je wordt je bewust van het signaal dat je lichaam geeft en de emoties die hieraan gekoppeld zijn. Emoties die jou jarenlang blokkeerden mag je nu accepteren en de positieve functie ervan waarderen. Vanuit deze acceptatie kan de gestagneerde emotionele energie weer gaan stromen. Hierbij kunnen allerlei gevoelens vrij komen, ook emoties die de oorzaak zijn van de angst. Deze emoties pogen we, uit angst om te voelen, te onderdrukken. Door die te doorleven word je vrijer en vitaler.

Hoe je VRIJ kan komen van de angst, in lijf en mind?

5 juni 2021

Emotioneel Evenwicht

[…]
5 juni 2021

Basisbehoeften & kernverlangens

[…]
5 juni 2021

Spiegelen

[…]
5 juni 2021

Communicatie

[…]
4 juni 2021

Gedrag

[…]
4 juni 2021

Holistische leefstijl

[…]
2 juni 2021

Welkom bij de start van jouw traject naar holistisch opvoeden

[…]
29 januari 2021

Werkboek

[…]
22 januari 2021

Bronnen en literatuurlijst

[…]
22 januari 2021

Nawoord

[…]