Holistisch wil zeggen dat er naar de persoon als geheel wordt gekeken om zo te ontdekken waar de disbalans en oorzaken van de klacht liggen. Holistische therapie is een therapie die is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam, gevoel, energie en denken. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan een van de drie andere aspecten.
Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam, leiden tot lichamelijke klachten. Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld allerlei chronische ziekten veroorzaken. De reguliere geneeskunde is gebaseerd op het rationeel-wetenschappelijke denken, waarbij het onderzoek vooral is gericht op het specifieke lichaamsdeel dat ‘ziek’ is.
Binnen de holistische geneeskunde is men echter van mening dat wanneer je slecht één aspect onderzoekt, de mens als ‘totaal wezen’ tekort wordt gedaan. Een holistische therapeut behandelt om deze reden dan ook niet de ziekte van een mens, maar de gehele mens achter de ziekte (van het Grieks Holos = heel).
Holistisch wil zeggen: Alles is met elkaar verbonden. Er wordt gekeken naar het grotere geheel. Bij een storing in het systeem kijk je niet alleen naar de klacht die eruit voortkomt, maar juist naar de oorsprong. Waar is die ontstaan, en hoe kom je weer in balans? Iedereen is anders en heeft een andere kijk op de wereld. De oplossing voor eenzelfde klacht bij twee verschillende mensen kan dus voor ieder kind totaal anders zijn!
Klachten kunnen soms spontaan verdwijnen, omdat je de onderliggende oorzaak hebt weggenomen. Klachten, of het nou fysiek, emotioneel of mentaal is, willen ons altijd wat vertellen en daar mogen we naar leren luisteren. Wat wil je lichaam jou vertellen? Deze holistische benadering is een hele andere dan dat we hier in het westen gewend zijn. Ook gaan we hier in het westen pas naar een dokter als er al klachten zijn, terwijl ze in het oosten veel meer gericht zijn op het voorkomen ervan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.
Boodschappen begrijpen
Om deze boodschappen te begrijpen en dan ook daadwerkelijk veranderingen in je leven aan te brengen is vaak nog een hele uitdaging. Het is een kwestie van je BEWUST worden van bepaalde dingen die je doet, die niet bij je passen en dus niet goed voor je zijn. Of je bewust worden van bepaalde overtuigingen die anderen over zaken hebben en waar jij je aan aanpast. Maar passen die eigenlijk wel bij jouw? Of overtuigingen die je zelf hebt. Dat je dingen doet omdat het “zo hoort”, omdat iedereen dat nou eenmaal doet. Maar hoe goed past dat bij jou? En hoe “vrij” ben je dan? Wanneer je hier inzicht in krijgt ga je steeds meer ontdekken wie JIJ bent en waar JIJ voor staat. Je krijgt een betere verbinding met jezelf, met je gevoel en je intuïtie.
Holistische benadering
Een holistische benadering is dus een hele andere benadering. Het is een hele andere manier van naar de klachten kijken. Klachten worden gezien als boodschappers. Het lichaam trekt aan de bel. Het nodigt je uit om naar binnen te keren. Klachten worden dan gezien als gevolg van een onderliggend probleem. Terwijl we in het westen zijn gericht op het bestrijden van de klacht zelf. Een hele andere invalshoek. Maar met het bestrijden van de klacht zelf wordt er niet naar de onderliggende boodschap geluisterd.
Boodschap volgen
Door de klacht te volgen kom je bij de 'oorzaak' oftewel de boodschap. Omdat lichamelijke ziekten altijd een uitdrukking van een verstoorde energie van de geest of de ziel op een bepaald gebied zijn, kunnen we uit de symptomen concluderen wat de zieke mankeert, waar hij zich innerlijk verkeerd gedraagt, wat hij verdrongen of niet geïntegreerd heeft. Bovendien kan iedere zieke zijn genezing versnellen door te kijken wat men ziet met alle daarbij horende gevoelens en reacties aan te nemen en toe te laten. Alleen al daardoor kan men veel inzien en oplossen. Door naar de boodschap te luisteren ontstaat beweging, en kan herstel plaatsvinden.
Vanuit de holistische visie werk ik veel met het lijf. Het lijf vertelt veel meer dan waar we als volwassenen bij stilstaan. Elke spier die gespannen staat, heeft een verhaal. Waar we als kind nog heel goed waren in het voelen van ons lijf, de pijntjes, de krampjes, de weerzin, de tegenstand, de acceptatie, zijn we dat als volwassenen verleerd. Gedurende ons leven raken we ook gewend aan de verkrampingen in ons lijf. Holistisch werken leert ons opnieuw te luisteren naar wat ons lijf te vertellen heeft.
Holistisch denken
Het holistisch denken gaat ervan uit dat een ervaring op verschillende niveaus binnenkomt. Het ligt er maar aan welk niveau bij jouw kind de voorkeur heeft en hoe het een ervaring beleeft. Ook gaat het holistisch denken ervan uit dat je jouw lijf op verschillende manieren kunt ervaren. Hoe en wat jouw kind gebruikt, is van belang voor de ervaringswereld van jouw kind.